Ucraina a păcălit Rusia să doboare avioane și sisteme de apărare antiaeriană false cu rachete Iskander-M, susțin oficialii de la Kiev

de: Cojocaru Cristian
07 07. 2024
Ucraina susține că a păcălit Rusia să atace ținte false cu rachete Iskander-M.

Forțele ucrainene au declarat că au reușit să păcălească Rusia să atace modele false de avioane și sisteme de apărare antiaeriană cu rachete Iskander-M. Mykola Oleshchuk, comandantul forțelor aeriene ucrainene, a postat despre această tactică ingenioasă pe Telegram.

Tactica inteligentă a Ucrainei

Oleshchuk a distribuit imagini pe care le-a descris ca fiind capturate de vehicule aeriene fără pilot de recunoaștere rusești. Aceste imagini arătau recentele atacuri ale rușilor cu rachete Iskander-M asupra unor replici false, care au fost plasate pe un aerodrom din apropierea orașului Kryvyi Rih din centrul Ucrainei și în zona Yuzhne, lângă portul de la Marea Neagră, Odesa.

„Personalul Forțelor Aeriene a desfășurat cu succes măsuri de apărare pasivă!” a scris Oleshchuk în postarea sa. „Mulțumim tuturor celor care ajută la realizarea unor modele de calitate ale avioanelor și sistemelor de apărare antiaeriană. Inamicul are acum mai puține ‘Iskandere’, iar noi vom primi și mai multe modele”, a adăugat el, citat de Business Insider.

Aceasta nu este prima dată când Ucraina a utilizat ținte militare false de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022. Fotografii și videoclipuri care circulau pe rețelele sociale în februarie arătau versiuni foarte realiste ale unor sisteme radar și de apărare antiaeriană.

Tactici similare de ambele părți

Rusia a folosit și ea astfel de tactici în război, pictând siluete de nave navale pe uscat pentru a încerca să inducă în eroare Ucraina, conform unei actualizări din martie a Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Contactat de jurnaliștii de la Business Insider pentru comentarii, comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene a subliniat importanța acestor strategii în eforturile lor de a conserva resursele și de a diminua eficacitatea atacurilor rusești.

Racheta Iskander-M

Racheta Iskander-M este o „rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune (SRBM) mobilă pe drum, cu o rază de acțiune de până la 500 km” (aproximativ 310 mile), conform Proiectului de Apărare Antirachetă al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale. Racheta are o greutate de lansare de până la aproape 8.900 de livre și a fost folosită pentru prima dată în luptă de forțele ruse împotriva Georgiei în 2008.

Moscova a afirmat că racheta nu va avea un rival din partea occidentală până în 2025. „Conform proiectanților, statele străine vor putea crea un echivalent nu mai devreme de 2025”, a declarat comandantul-șef al Forțelor Terestre Ruse, Col. Gen. Oleg Salyukov.

Lansatoare de rachete Iskander-M rusesc.

În contextul războiului, utilizarea de ținte false reprezintă o metodă eficientă de a economisi resurse și de a înșela adversarul. Tactica ingenioasă a Ucrainei de a folosi modele realiste de avioane și sisteme de apărare antiaeriană a demonstrat încă o dată capacitatea sa de a se adapta și de a contracara strategiile Rusiei. Pe măsură ce conflictul continuă, astfel de metode inovatoare devin din ce în ce mai esențiale pentru ambele părți implicate.